Spacex amacı ve görevleri, günün öne çıkan konularından oldu. Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracının yola çıkmasının ardından Spacex nedir, sorusu gündeme geldi. Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan Spacex, uzay aracı ve roketlerde kullandığı bileşenlerin büyük çoğunluğunun tasarımını, testlerini ve üretimini şirket içinde gerçekleştiriyor. Peki, Spacex nedir, sahibi kim? İşte, o konular hakkında detaylar.
SPACEX NEDİR?
SpaceX merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır.
SPACEX NE ZAMAN KURULDU?
Şirket 2002 yılında, daha önce PayPal’ın da kurucularından olan, Tesla Motors şirketinin CEO’su Elon Musk tarafından; Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle kuruldu. Şimdiye kadar Falcon 1 ve Falcon 9, Falcon Heavy isimli, en baştan tekrar kullanılabilirlik için tasarlanmış olan, uzaya fırlatma araç/roket sistemlerini ve Falcon 9 tarafından yörüngeye çıkarılmış olan, Uluslararası Uzay İstasyonuna malzeme/erzak temin etmek üzere Dragon (insansız) uzay aracını geliştirdi.
SpaceX’in başarıları arasında şunlar bulunmaktadır:
28 Eylül 2008 tarihinde, özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı roket. (Falcon 1)
9 Aralık 2010 tarihinde, bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde Dünya’ya geri getiren ilk özel sektör şirketi.
25 Mayıs 2012 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel sektör şirketi.
30 Mayıs 2020 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna Crew Dragon’u yollayarak insanlı bir görev gerçekleştiren ilk özel şirket.
24 Ocak 2021 tarihinde tek bir roket fırlatması ile taşınan en fazla uydu. (143 uydu)SES-8 uydusunun 3 Aralık 2013’te fırlatılışı, SpaceX’in yer eş zamanlı yörünge’ye ilk teslimatı olmuştur.
SpaceX Amacı ve Görevi Nelerdir?
Musk’ın şirket için yaptığı misyon bildirisinde, “Sabahları uyanmak ve geleceğin harika olacağını düşünmek istiyorsunuz ve uzayda yolculuk eden bir uygarlık olmanın anlamı da budur. Geleceğe inanmak ve geleceğin geçmişten daha iyi olacağını düşünmekle ilgilidir. Oraya gidip yıldızların arasında olmaktan daha heyecan verici bir şey düşünemiyorum.” demiştir.
SpaceX’in web sitesi 92 fırlatma, 55 iniş ve 37 yeniden uçan roketten bahsediyor. Şirket, başarısız lansmanlardan adil bir pay aldı, ancak o zamandan beri güvenilirliğini kanıtladı. SpaceX, NASA ile ortaklaşa olarak, hükümetin NASA’nın Uzay Mekiği’ni 2011’de emekliye ayırmasından bu yana, 30 Mayıs’ta ilk kez ABD astronotlarını yörüngeye gönderdi. Aynı zamanda yörüngeye astronot gönderen ilk özel şirket oldu.
Musk ayrıca, SpaceX’in 2021 ya da 2022 yılına kadar dünyanın dört bir yanındaki kırsal alanlara ücretsiz internet hizmeti getirmeyi hedefleyen Starlink projesiyle geniş bant internet hizmetinin geleceğini yeniden şekillendirmeyi planlıyor. Şu anda yörüngede 538 Starlink uydusu var.CNBC’ye göre havacılık ve uzay üreticisi şu anda 36 milyar dolar değerinde ve bu da onu ABD’deki en değerli özel şirketlerden biri yapıyor.
SpaceX, “alçak Dünya yörüngesinden bir uzay aracını geri gönderebilen tek özel şirket” ve web sitesine göre, yakında “insanları Uluslararası Uzay İstasyonuna götüren ilk özel şirket” olacak. Şirket, çabalarını büyük ölçüde yeniden kullanılabilir roketler yaratmaya ve uzay uçuşunu mümkün olduğunca basit ve uygun fiyatlı hale getirmeye odakladı.
SpaceX’in başarılarına ve yüksek hedeflerine rağmen şirket, örneğin parça üreticilerinin üzerinde anlaşmaya varılandan daha yüksek fiyatlar istemesi, müşteri taleplerini karşılayacak kadar hızlı envanter oluşturma ihtiyacı, bazı nakit sıkıntısı, fırlatma tesislerinde iki patlama ve bazı fırlatma gecikmeleri, diğer kaçırılan teslim tarihleri gibi sorunlarla karşılaşmıştır. Bu sorunlara rağmen SpaceX yatırımcıların dikkatini çekiyor ve bugün itibariyle şirket genelinde 25 milyar dolarlık bir değerleme bulunmaktadır.
GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024GENEL
16 Eylül 2024